Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП внесла 55 подань Президентові України про призначення суддів

29 березня 2024, 15:54

Про це сказав Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик під час заходу «Дискусія про новочасні виклики для судової влади розбудова інституційної спроможності в умовах воєнного стану та повоєнного періоду», який проведено у Вищій раді правосуддя 29 березня 2024 року.

Судова влада України виконала дві з семи рекомендацій у межах переговорного процесу на шляху до повноправного членства в Європейському Союзі. А саме: у січні 2023 року сформовано повноважний склад Вищої ради правосуддя; 1 червня 2023 року ВРП призначила повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Таким чином було розблоковано роботу ключових органів із формування суддівського корпусу.

Нині склалася ситуація, коли кількість вакантних місць на посаду судді збільшується: у 2023 році ВРП звільнила 325 суддів, і лише за 3 місяці 2024 року звільнено 81 суддю. З них у відставку – 293 судді у 2023 і 72 – у 2024 році.

 «З моменту відновлення повноважності Вища рада правосуддя внесла 55 подань Президентові України про призначення суддів», – сказав Григорій Усик.

На законодавчому рівні врегульовано питання щодо продовження суддівської кар’єри для суддів Верховного Суду України та суддів вищих спеціалізованих судів. Вищою радою правосуддя переведено 17 суддів вищих спеціалізованих судів на посади суддів до апеляційних судів, а 19 суддів вищих спеціалізованих судів за їх заявами було звільнено у відставку.

Очільник ВРП звернув увагу на кадрову кризу в апаратах судів, що напряму пов’язано із неналежним рівнем оплати праці працівників апаратів місцевих та апеляційних судів, що призводить до втрати професійних спеціалістів, плинності кадрів та ускладнення заповнення вакантних посад, відповідно неукомплектованості штату апаратів судів.

Григорій Усик зауважив: «У разі подолання кадрової кризи суддівського корпусу, але не вирішення кризи в апаратах судів, не може бути гарантований доступу до суду, адже без секретаря судового засідання саме засідання не розпочнеться».

Захід проведено за підтримки Проєкту ЄС «ПРАВО-JUSTICE III»

Переглянути відео

Вища рада правосуддя